Karoten og flavonoider.
Karoten er en familie med stoffer som gir gul, orange og rød farge til planter. Karoten er et latinsk ord som betyr gulrot. Omtale av familiemedlemmene følger nedenfor.
Betakaroten er orangefarget og finnes for det meste i gulrot, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya. Betakaroten er en antioksydant , kan omdannes til vitamin A, og er kreftforebyggende.
Astaxanthin er rødfargen i matvarer som laks, ørret, krill, mikroalger, kreps, rød gjær inneholder mest. Det finnes litt i blodappelsin,guava, mango,tyttebær, blåbær, gulrot, tomater, reddiker og rød paprika. Det er en anti-oksydant, beskytter hud og øyne mot solens skadevirkning, beskytter hjerne, ledd og muskler, forebygger mot hjerte-og kar sykdommer, styrker immunsystemet, øker fruktbarheten, utholdenheten og fettforbrenningen, senker blodsukkeret, gir forbedret dybdesyn og nedsatt tid til å fokusere.
Lykopen (betyr tomat) gir rødfarge til vannmelon, tomat, aprikos, nype, goji, papaya og grapefrukt. (Ikke jordbær og kirsebær) Det er størst innhold i tomat og grapefrukt. Lykopen er et karotenin men kan ikke omdannes til vitamin A. Fettoppløselig. Kreftforebyggende og antioksydant. Kan ikke omdannes til vitamin A.
Klorofyll er et latinsk ord som betyr bladgrønt. Det absorberer blå og rød farge fra lyset og reflekterer grønnfarge. Finnes i f.eks spirulina, chlorella og mørkegrønne grønnsaker som brokkoli og spinat. Klorofyll er avgiftende, renser tarmen, forbedrer kroppslukten, hjelper mot anemi som skyldes magnesiummangel og er betennelseshemmende. Fettoppløselig.
Antocyan er svartfargen i blåbær. (Blåfargen skyldes et vokslag som ikke alltid er til stede.) Den er en sterk antioksydant og betennelseshemmende.
Xantofyll er det som gir gulfarge til sitron, gulrot, gresskar, søtpotet og alle grønne blad som persille og grønnkål. Lutein og zeaxantin er i xantofyllfamilien. De finnes i matvarer med sterk grønnfarge som spinat og brokkoli, men også i mais. Grønnkål er spesielt rik på xantofyll og lutein. Lutein beskytter mot grå stær. Kan ikke omdannes til vitamin A.
Flavonoider finnes stort sett i overflaten på bær, frukt og grønnsaker, men i blåbær og løk finnes det i selve kjøttet. De beskytter mot frie radikaler, metaller, harskning, hjerte-og kar sykdommer og kreft. De finnes i grønn te, kakao, epler, grønnkål, hvitkål, rødkål, brokkoli, stangselleri, kirsebær, aprikos, tomat, rødvin, aubergine, grønn paprika, soyabønner (isoflavonoider med østrogenlignende effekt) og en del urter som ryllik, ginkgo og mariatistel, og krydder. Det er gulfarget og finnes i riboflavin (b2) og eggeplomme.
Visste du at det ikke er dyrere å kjøpe blåbær enn frukt? En pose fryste blåbær i Kiwibutikkens frysedisk koster 7 kroner og er uten tilsatt sukker. Løp og kjøp, og spis med sukrin på. Kjempedigg!
Karoten er en familie med stoffer som gir gul, orange og rød farge til planter. Karoten er et latinsk ord som betyr gulrot. Omtale av familiemedlemmene følger nedenfor.
Betakaroten er orangefarget og finnes for det meste i gulrot, søtpotet, brokkoli, spinat og papaya. Betakaroten er en antioksydant , kan omdannes til vitamin A, og er kreftforebyggende.
Astaxanthin er rødfargen i matvarer som laks, ørret, krill, mikroalger, kreps, rød gjær inneholder mest. Det finnes litt i blodappelsin,guava, mango,tyttebær, blåbær, gulrot, tomater, reddiker og rød paprika. Det er en anti-oksydant, beskytter hud og øyne mot solens skadevirkning, beskytter hjerne, ledd og muskler, forebygger mot hjerte-og kar sykdommer, styrker immunsystemet, øker fruktbarheten, utholdenheten og fettforbrenningen, senker blodsukkeret, gir forbedret dybdesyn og nedsatt tid til å fokusere.
Lykopen (betyr tomat) gir rødfarge til vannmelon, tomat, aprikos, nype, goji, papaya og grapefrukt. (Ikke jordbær og kirsebær) Det er størst innhold i tomat og grapefrukt. Lykopen er et karotenin men kan ikke omdannes til vitamin A. Fettoppløselig. Kreftforebyggende og antioksydant. Kan ikke omdannes til vitamin A.
Klorofyll er et latinsk ord som betyr bladgrønt. Det absorberer blå og rød farge fra lyset og reflekterer grønnfarge. Finnes i f.eks spirulina, chlorella og mørkegrønne grønnsaker som brokkoli og spinat. Klorofyll er avgiftende, renser tarmen, forbedrer kroppslukten, hjelper mot anemi som skyldes magnesiummangel og er betennelseshemmende. Fettoppløselig.
Antocyan er svartfargen i blåbær. (Blåfargen skyldes et vokslag som ikke alltid er til stede.) Den er en sterk antioksydant og betennelseshemmende.
Xantofyll er det som gir gulfarge til sitron, gulrot, gresskar, søtpotet og alle grønne blad som persille og grønnkål. Lutein og zeaxantin er i xantofyllfamilien. De finnes i matvarer med sterk grønnfarge som spinat og brokkoli, men også i mais. Grønnkål er spesielt rik på xantofyll og lutein. Lutein beskytter mot grå stær. Kan ikke omdannes til vitamin A.
Flavonoider finnes stort sett i overflaten på bær, frukt og grønnsaker, men i blåbær og løk finnes det i selve kjøttet. De beskytter mot frie radikaler, metaller, harskning, hjerte-og kar sykdommer og kreft. De finnes i grønn te, kakao, epler, grønnkål, hvitkål, rødkål, brokkoli, stangselleri, kirsebær, aprikos, tomat, rødvin, aubergine, grønn paprika, soyabønner (isoflavonoider med østrogenlignende effekt) og en del urter som ryllik, ginkgo og mariatistel, og krydder. Det er gulfarget og finnes i riboflavin (b2) og eggeplomme.
Visste du at det ikke er dyrere å kjøpe blåbær enn frukt? En pose fryste blåbær i Kiwibutikkens frysedisk koster 7 kroner og er uten tilsatt sukker. Løp og kjøp, og spis med sukrin på. Kjempedigg!